Enhalv miljon ideer.

av | nov 30, 2016

De ska rösta om egna idéer

Projektet ”En halv miljon idéer” beskrivs som en succé

”En stor succé” – så beskriver Nässjö kommun sitt projekt ”En halv miljon idéer”. Nu är det dags att rösta fram vilka förslag som ska genomföras i Ormaryd, Solberga och Äng.

Vi har tidigare skrivit om projektet där både politiker och kommunala tjänstemän tar två steg tillbaka, vilket innebär att invånarna i kommunens mindre orter – med omnejd – själva får ta fram förslag de vill ska genomföras.

Arbetssättet kallas medborgarbudget och mer än 50 förslag har kommit in från invånarna i Ormaryd, Solberga och Äng – bland annat handlar de om utegym, grillplatser och belysning.

Varit stort intresse

— Intresset har varit stort både från de boende och från föreningslivet, det är tydligt att projektet medför efterlängtade investeringar, säger projektledaren Jennifer Cronborn, planerings- och utvecklingsavdelningen på Nässjö kommun, i ett pressmeddelande.

Av alla idéer som inkommit mellan maj och september har nu 21 stycken – efter en genomförd kostnadsberäkning – blivit förslag som ingår i en omröstning. Från och med i går, tisdag, kan invånarna på de olika orterna rösta på de förslag som de helst vill ska bli förverkligade. Röstningen pågår fram till och med söndagen den 20 november och kan göras antingen på projektets hemsida eller på de respektive orterna.

Indelade i grupper

Projektet pågår mellan 2016 och 2020 och innefattar, förutom redan nämnda orter, även Flisby, Fredriksdal, Grimstorp, Stensjön och Sandsjöbygden.

Områdena är uppdelade i två grupper – norra och södra – och just nu är det de nordligare orterna som genomgår planeringsfasen vilket innebär att de nästa år går in i genomförandefasen.

I norra ingår även Flisby, men där används inte medburgarbudget. Där används den halva miljonen på en gång och sedan har de tre år på sig att genomföra projektet.

— Deras arbetsätt innebär att föreningarna är drivande i processen, förklarar Cronborn.

Olika omgångar

För de andra orterna är det 250 000 kronor i två olika omgångar som gäller och nästa år ska orterna som ingår i gruppen södra få ta fram förslag, precis som gjorts i Ormaryd, Solberga och Äng. De förslag som sedan röstas fram ska genomföras 2018 och då börjar samtidigt planeringsfas nummer två för grupp norra.

Arkiv

Kommande evenemang