Filmkurs

av | okt 12, 2020

Lär dig mer om filmskapande i höst!

Studiecirkel 3 veckor i Nässjö för 60+

Vi har alla en historia att berätta – det gäller särskilt oss med många årsringar i oss. Vem berättar din historia bättre än du själv? Varför inte berätta den med hjälp av rörlig bild? Film finns idag överallt och tas för givet utan allt för mycket reflektion.

Vi vill ge dig mer kunskap om rörliga bilder dvs film av olika slag. Kursen syftar till att öka ditt intresse och din förståelse för ett medium som våra ungdomar behärskar till fullo. Vi går igenom filmandets olika steg och gör även en hel del praktiska övningar. Vi utgår från era tankar om historien, samtiden och framtiden.

Vi filmar med hjälp av surfplattor. Har du t ex en egen IPad är det bra annars har vi några till utlån. Var lugna – vi går igenom allt med tekniken den första kursdagen.

Vi ses måndagar och tisdagar under veckorna 43 – 45. Alltså start 19 oktober. Vi tänker oss 8 deltagare i gruppen. Kurstid är 9.45 – 12.00 de tre måndagarna och tisdagarna. Om vi får fler anmälningar än 8 dubbleras kursen och då är tiden för denna grupp 13.00 – 15.15 samma tre måndagar och tisdagar.

Kursen leds av videokonstnären Christian Immonen, som deltar på måndagarna. Studiecirkelledarna Ann-Britt Carlsson och Ulla-Britt Lindqvist är med hela tiden.

Efter denna studiecirkel följer vi upp med ytterligare kurstid för att ge dig möjlighet att göra en egen film – gärna tillsammans i en liten grupp! Du gör en kort film om din verklighet, antingen med

dokumentärt-, dramatiserat- eller surrealistiskt språk. Rörliga bilder skapar identitet och ger dig som behärskar mediet en starkare röst. Du skapar historier, gör manus och väljer bildspråk under handledning av konstnären.

Du väljer förstås själv om du vill gå fortsättningskursen.

Kurserna är avgiftsfria

Vi håller till på Studieförbundet Vuxenskolan på Bäckgatan 4 B i Nässjö. Där finns fantastiskt fina lokaler och gott om utrymme och vi har begränsat antal deltagare.  

Ställ frågor till Ann-Britt 0761 90 88 15 eller Ulla-Britt 0702 83 55 83. Maila din anmälan till delta@skadebanansmaland.se eller ring till någon av oss.  

Kursen arrangeras av Skådebanan i Jönköpings län med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan i Nässjö samt Familjen Kamprads stiftelse.

Bilderna nedan är från filmer som ingår i en vandringsutställning från Sveriges Konstföreningar. Kuratorn Kalle Brolin har tagit fram vandringsutställningen som hade premiär 15 september 2020. Videokonst för ALLA består av ett videokonstprogram med tre korta filmer av konstnärerna Ingela Ihrman, Knutte Wester och Larissa Sansour. Under veckorna 43 – 45 kommer utställningen att visas i Vuxenskolans lokaler Bäckgatan 4 B i Nässjö.

Stillbild ur ”Paddan” Ingela Ihrman (2013)

Stillbild ur ”A Space Exodus”, Larissa Sansour, (2008).

Arkiv

Kommande evenemang